Monday, October 31, 2011

Voice Of the Martyrs Konferencia

Ketten vettünk részt gyülekezetünkből október 29-én St. Charles, IL. -ban a Voice Of the Martyrs konferencián. Hallgatva az előadókat azt kívántam, bár csak mindnyájan ott lehettünk volna. Néhány rövid gondolat az előadásokból:

Ma a világon 200 millió keresztyént üldöznek a hitükért.

Nem szabad megfeledkeznünk az üldözött testvéreinkről. Zsidók 13: 3 – Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok; a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok.

Miközben üldözött testvéreink felé szolgálunk, megtapasztalhatjuk, hogy ők sokkal jobban szolgálnak felénk.

Becslések szerint Kínában 130 millió keresztyén van. Megrendítő adatokat hallottunk arról, hogy létezik egy államilag elismert keresztyén egyház Kínában, amelyhez legalább 30 millióan tartoznak. Ezt a szervezetet használja a kínai kormány, mint kirakat egyházat, amelyel bizonyítja a világ felé, hogy nincs keresztyénüldözés Kínában. A valóság az, hogy a nem engedélyezett házi gyülekezetek vezetőit, pásztorait rendszeresen zaklatják, bebörtönzik és az összejöveteleiket tiltják. Sok igehirdető és gyülekezeti tag eltünt, sokakat megkínoznak a börtönökben, kitalált vádakkal évtízedekre bebörtönzik őket.



Columbiában erőteljes üldözés folyik a keresztyének ellen. Kommunista gerilla csapatok tartják terrorban az ország keleti vidékeit. A keresztyéneket településenként sanyargatják, a misszionáriusok többségét elűzték az országból. Columbiában alakult néhány árvaház, amelyben a megölt keresztyén lelkimunkások árváit látják el. Legalább ezer árváról és 440 özvegyről gondoskodnak. Ugyanakkor rendkívüli módon terjed az evangélium djungel falvakban felállított rádióadókon keresztül. Repülőről, ejtőernyőkkel dobják le a mindössze két frekvencián működő, napelemes rádiókészülékeket, amelyeken csak az evangéliumi adót lehet fogni. A rádió készülékekbe be van építve egy memória kártya, amely tartalmazza a teljes Biblia hanganyagát. Sok ember megtér így hallgatva az evangéliumot.



Rendkívül megható volt látni egy videoklippet, amely rögzítette azokat a pillanatokat, amikor egy kínai háziközösség tagjai kinyitnak egy bőröndöt, amely tele volt Bibliákkal. A testvérek egy pillanat alatt elkapkodták a Bibliákat a bőröndből. Aztán, amikor az örömújongás elcsendesedett, mindenki a saját Bibliáját, könnyek között az arcához emelte, símogatta. Egymás után kezdtek hálát adni, hogy végre lehet saját Bibliájuk.

Láttunk fényképet egy épülő indonéziai templomról, amelynek a tornyára a testvérek nem keresztet helyeztek, hanem egy bádogból kiformált kakast. A VOM munkatárs megkérdezte, hogy miért kakas és miért nem kereszt van a templom tetején. Az volt a válasz, hogy a kakas Péter tagadására emlékezteti őket és vigyázásra inti őket, hogy amikor eljön az idő, úgy ne járjanak, mint Péter. Indonéziában naponta halnak meg keresztyének a hitükért.

Megdöbbentő beszámolókat hallhattunk még Izráelről, Indiáról, Nigériáról, Iránról, Pakisztánról. Az evangélium megállíthatatlanul terjed ezekben az országokban, a keresztyének sok üldöztetésük ellenére boldogok és győzedelmes életet élnek. Sokan börtönrácsok mögött élnek, mégis szabadok.

A mi jóléti világunkban sok keresztyén fizikai szabadságot élvez ugyan, de a lelkük a bűn és a kiábrándultság rácsai mögött sínylődik, pedig egyébként a szabadság minden feltételével rendelkeznek. Nem az a kérdés, hogy odaszánjuk-e az életünket. Mi mindenképpen odaszánt életet élünk. A kérdés az: Mire szánjuk oda az életünket? Sok keresztyén a hiábavalóságnak, a jólétszerzésnek, a kényelmes életnek szánja oda az életét.

Az Úr Jézus mondja: Mert aki megakarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt. Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Márk 8: 35, 36.
Ma reformáció vasárnapja van.

Imádkozzunk az üldözött egyházért és saját szívünk reformációjáért!

.