Saturday, February 23, 2008

Fontos kérdések

Mottó: Igazi szeretetet csak attól a személytől kaphatsz, aki jobban szereti Jézust, mint téged!

It is wrong to pursue a relationship with someone who has different practices, although the core beliefs are the same?

Az Úr Jézus nem kategorizálja az embereket azonos vagy különböző hitelvek szerint. Nikodémusnak azt mondja: Ha valaki nem születik víztől és lélektől, nem mehet be az Isten országába. Jn. 3: 5.
Ha valakinek van már újélete Krisztusban, és személyes kapcsolatot ápol Istennel, annak a hitelveivel nem sok probléma lehet, annál kevesebb a gyakorlatával.
Azonban, ha csak egy vallása van de nincs újélete, annak a hitelvei és a gyakorlata is hiányos.
Ha ilyen személlyel akarsz járni, vagy majd netán házasságot kötni, nagyon sok problémának nézel elébe közös életetek folyamán.
2Kor. 6: 14. mondja: Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában,...vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között?

Mik a határok a randizásban addig, amíg nem vagyok biztos abban, hogy tényleg ő lesz az, viszont nagyon úgy érzem?
At what age should someone specifically ask for the special someone and have your eyes open?
A házastársad megismerése előtt lehet-e barátnője/barátja egy hívő fiatalnak?

A Biblia nem írja le fehéren-feketén, hogy mi az a korhatár, amitől számítva lehet udvarolni.
Énekek Éneke 2: 7; 3:5; 8:4. arra figyelmeztetnek, hogy megvan az Isten által meghatározott idő a szerelem felkeltésére. Egészen biztos, hogy nem a 14-17 év. Az is bizonyos, hogy nem jó elszalasztani vagy elhalasztani, figyelmen kívül hagyni az Isten által rendelt időt. Vannak, akik túl sokat kivárnak és azon veszik észre magukat, hogy már közel vannak a 30 hoz vagy átléptek a harmincas éveikbe és nem figyeltek oda erre, amikor kellett volna.
Imádkozni a jövendőbeliért lehet már 14-17 között is, de ne udvarolj 14-17 között.
Amikor udvarlunk, azt egy határozott céllal tesszük. A cél a házasságkötés. Ha nem ebből a célból udvarolsz, hanem más célból, azt nem udvarlásnak nevezném, hanem szélhámoskodásnak. Sok szélhámos van manapság. Imádkozzatok, hogy az Úr óvjon meg benneteket tőlük.
Mit értünk a barát szó alatt? Egy másik nembeli személy, akivel azért tartom a kapcsolatot, mert jól esnek a bókjai vagy tehetem neki a szépet? Ha ez a barát szó jelentése, akkor azt nem ajánlom egy hívő fiatalnak. A hívő tini lányoknak barátnőt ajánlok a hívő tini fiuknak pedig barátot.

How long should you be with this person before you know it is the right one? Is there a time limit?

A Bibliában nincs sok szó az udvarlásról, még kevesebb arról, hogy meddig tartson az udvarlási időszak. Ha az udvarlás azért szükséges, mert meg akarod ismerni azt akit szeretsz, akkor szinte fölösleges. Két okból:
- egy embert nem lehet megismerni teljesen egy viszonylag rövid időn belül. Sokszor egy élet kell hozza, vagy talán annyi sem elég.
- ha házasságra léptek lesz elég időd udvarolni neki egy életen át. Egymás megismerése a házasságban valósul meg, nem a házasság előtti udvarlás alatt. Máté 19: 5. Lesznek ketten egy testté.
Ha azonban azért akarsz udvarolni, mert meg akarod jobban ismerni a másikat abban a reményben, hogy esetleg beleszeretsz, ez bizonyos értelemben jogos, de csak akkor, ha komoly a szándékod. Ebben az esetben sem az udvarlást ajánlanám inkább, hanem azt, hogy keresd a hívő fiatalok társaságát, járj ifi konferenciákra, legyen kiterjedt kapcsolatod fiatalokkal. Ne zárkózz be, ne temetkezz bele munkába, hobbyba, ne szigetelődj el.
A Time Limit-ről csak annyit, hogy szerintem egy év elég kell, hogy legyen az udvarlásra és a jegyességre együtt. Vannak azonban speciális körülmények, helyzetek, de ezek csak erősítek a szabályt, íratlan szabályt.

How do you properly ask for his or her hand in marriage? Ways to propose?

Nem helyes, hogy a lány valaha is kezdeményezzen. Ha egy lány nagyon belemenős, az már egy felkiáltójel kell, hogy legyen a fiú számára. Mindig a fiú kéri meg a lány kezét és nem fordítva.
Hogyan tegye? Nyilván, a megismerkedés folyamatában bemutatják egymást a szüleiknek. Ez általában legkésőbb akkor kell, hogy megtörténjen, amikor már meggyőződtek arról, hogy szeretik egymást és eljegyzésről gondolkodnak. Érdemes egyébként odafigyelni a szülők véleményére, de nem minden esetben. A hogyanra nincs sablon.

If you know that the relationship is going down hill, how do you rend it biblically?

Volt egy esetem, amikor már jegyességre léptek és azután gondolta meg magát a lány és szakított a fiúval. A fiú bele betegedett, annyira mély sebet okozott neki ez a szakítás. Az Ószövetségben a jegyesség ideje már olyan komoly kapcsolatnak számított, mint a házasság. Nem lehetett csak úgy kilépni belőle következmények nélkül.
Minden szakításnak van következménye. Lelki sebeket okoz, csalódásokat, könnyeket. Ezért nem szabad játszani ezzel.
Ha látod, hogy komoly jellemhibák vannak az életében, amelyeket ő természetesnek vesz, légy óvatos.
Pl. Ha már szerelmet vallott, jegyesek vagytok, de ő még mindig találkozik más fiúkkal is/ lányokkal is és flörtöl velük, akkor az azt jelenti, hogy nem tudja mit jelent elkötelezni magát egy ember mellett. Szélhámos.
Pl. Ha már egy éve együtt jártok, és még mindig nem evezett komolyabb területre a beszélgetésben, értem ez alatt a szerelmi vallomást, megkérni a lány kezét; az megint egy jelzés arra nézve, hogy fél egy komoly, életre szóló kapcsolattól. Nem akar elköteleződni melletted. Az ilyentől óvakodj!

How do you know when it’s THE ONE? When God tells you or leads you to that person? How do you know it is the right thing?
How can God lead us to that special person? How can we be 100% sure?
How do you know when a friend can be just more than a friend?

Azt megérzed, rájössz. De légy bölcs. Ezt főleg a lányoknak írom. A szeretet elsősorban nem érzelem, nem szavak, hanem tettek. Ha egy fiú érzelem-dús szavakkal bizonygatja, hogy szeret de ugyanakkor egy legjelentéktelenebb szívességet is vonakodva tesz meg érted, az a fiú nem szeret téged, csak meg akar szerezni magának. Szélhámos!
Az a fiú, aki tettekkel bizonyítja, hogy szeret, és nagyra értékel téged, akiről tudod, hogy bármit megtenne érted és ugyanakkor nem akar semmire se rávenni, nem akar leuralni, mert tisztel téged... azt érdemes közelebb engedni magadhoz.
Mindannyiunkban van egy bizonyos mértékű önzés megtérésünk után is. Ha viszont túlzott önzést látsz megnyilvánulni annál, aki neked udvarol, hagyd ott.
Egy barát csak akkor lehet több mint egy barát, amikor annak eljött az ideje.

Does improving your character and personality improve your relationship or the possibility of one?

A krisztusi jellem és személyiség fejlesztése az önmagamról való lemondás által valósul meg. Mert Krisztus sem önmagának kedvezett hanem nekünk azáltal, hogy az életét adta értünk. Aki másokért tud áldozatot hozni, önmagát háttérbe helyezni és mások javát keresni, az olyan személy hasonlít az Úr Jézus Krisztushoz.
A krisztusi jellemmel rendelkező emberrel sokan akarnak barátkozni, mert vonzó a jelleme. Hívőkről lévén szó, az ilyen emberhez vonzódnak a másik nembeliek is.

Is divorce OK?

A válás nem ok. Isten gyűlöli a válást. Malakiás 2: 16.
Az Úr Jézus legteljesebb tanítása a házasságról és a válás kérdéséről a Mt. 19: 1-10-ben olvasható.
Itt Jézus kimond néhány fontos és egyértelmű igazságot, amiket megértve, megtudhatod mi az Isten véleménye a házasságról.
A házasság egy férfi és egy nő totális és kizárólagos kapcsolata. Lesznek ketten egy testté. Totális, mert az élet minden területén kapcsolódnak egymáshoz, ez teszi annyira egyedivé, semmilyen más kapcsolathoz nem hasonlítható. Kizárólagos, mert természeténél fogva kizár mindenkit, aki ugyanolyan feltételekkel és igényekkel akar belépni harmadik ként.
A házasság szerzője Isten. Ezért nincs joga embernek szétválasztani azt, amit Isten szerkesztett egybe. Sajnálom a válóperes ügyvédeket és bírókat. Istennel mennek szembe, amikor közreműködnek egy válásban.
A válásnak egyetlen okból lehet létjogosultsága, az pedig a paráznaság. Ha az egyik fél megcsalja a másikat, a megcsalt félnek joga van elválni. Semmilyen más ok nem jogos Isten szemében.
Azonban ezen a ponton is működhet a megbocsátás.
Pl. Egy házaspár az ismeretségi körömből került ebbe a helyzetbe. A megcsalt feleség megharcolta ezt és úgy döntött, hogy megbocsát az őszinte bűnbánatot tanúsító férjnek. Ma is szépen élnek és együtt maradt a család. A gyerekek nem kell, hogy elszenvedjék a válás keserűségét.


5 comments:

mirtusz_csillag said...

Nagyon tetszett ez a bejegyzés, sokat mondó, főleg nekünk, a fiatal generációnak, lányoknak. Köszönöm szépen személyesen!
Az Úr áldja meg az életét, munkáját és mindennapjait is!
Szeretettel: Kiss Eszter

mirtusz_csillag said...

Nagyon tetszett ez a bejegyzés, sokat mondó, főleg nekünk, a fiatal generációnak, lányoknak. Köszönöm szépen személyesen!
Az Úr áldja meg az életét, munkáját és mindennapjait is!
Szeretettel: Kiss Eszter

Lukács János said...

a fenti kerdesek a chicagoi ifi orakon kerultek megvalaszolasra.
Koszonom a commentet.
En is orommel olvasom a bejegyzeseidet. Latszik, hogy nem csak hiszel, de tanitvany is vagy. Tarts ki.

Anonymous said...

Kedves János!
Számomra is tanulságosak voltak a házassági kérdésekre adott válaszaid.Sajnos gyakorlatban otthon vagyok a válás témakörében. Már mint ami a szellemileg történő elválást illeti. Gyakran találkozom ezzel a problémával a gyülekezeti életben. Két ember csak azért marad együtt, hogy ne legyen botránykő az életük, holott a kivülről szépnek mutatkozó házasságuk belülről romokban hever. Van - e értelme a látszatot fenntartani csak azért, hogy mások pozitív véleményét bírjuk?
Igen, Isten gyűlöli a válást, de úgy gondolom, hogy az sem kedves előtte, ha a házasfelek nem őszinte szeretetben élik életüket.
Jó lenne kapcsolatainkat az ige fényében megvizsgálni, felismerni a hibákat és változtatni rajta.
Ki kezdhetné ezt el elsőként, ha nem én?
Köszönöm! Akarom tenni!
Kívánom, hogy megromlott kapcsolatainkat krisztusi alapra helezzük, hogy megújúlhasson, meggyógyulhasson!
Sok erőt, jó előmenetelt a mélyenszántó gondolatokhoz!

Anonymous said...

Kedves Janos, mar nem uj ez a bejegyzesed de nekem most volt idom elolvasni!nagyon komoly es mely gondolatokat rejt magaba, ugy gondolom nekunk fiataloknak egyre tobb ilyen igazsagot kellene halljunk:)KIvanok sok erot az ottani munkatokhoz, udv Erzsikenek is:) Evodia T.