Tuesday, June 2, 2009

Téveszmék

A 94-es autópályán haladok hazafelé a munkából. Keresztyén talk-show megy a rádióban. A műsor vendége egy fiatalember, aki a saját nevével fémjelzett alapítványt hozott létre a homoszexuális keresztyénekért?! Az alapítvány célkitűzései közé tartozik a keresztyén érzelmű melegek és leszbikusok integrálása a normál keresztyén gyülekezetekbe.
"Az a panasz a hívőkre, mondja ő, hogy diszkriminálják az alternatív életstílusuakat.
Ha javítani akarunk ezen, akkor néha polcra kell tennünk a teológiai meggyőződésünket, a szeretet és befogadás krisztusi kötelessége érdekében. Végül is az üdvösség hit által kapható meg, és ezek az emberek bizonyított módon rendelkeznek üdvözítő hittel."
A legjobban az szomorított el, hogy a keresztyén rádió műsorvezetője egyetértett a vendéggel.
Az üdvösség valóban hit által kapható, azonban sokan elfelejtik, hogy az üdvözítő hitet megtérés előzi meg, a már hitre jutott ember pedig megtéréssel folytatja a hitéletét. Amikor Jézus elkezdte a nyílvános szolgálatát, az első üzenete így hangzott: - ...Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban! Mk. 1: 15b.

Polcra tenni a teológiánkat a krisztusi szeretet érdekében?
Vajon milyen krisztusi szeretetre gondolnak azok, akik ezt kérik tőlünk? A Krisztus, akit én megismertem valóban szeretettel teljes. Azonban, ha figyelmesen szemléljük az Úr Jézus életét, ő nem csak szeretett, hanem gyűlölt is. Barátja volt a vámszedőknek és a paráznáknak, de gyűlölettel beszélt a paráznaságról, a lopásról és a csalásról. Ha biblikusan akarod gyakorolni a szeretetet, meg kell tanulnod gyűlölni is mindazt, ami Isten számára utálatos és gyűlöletes.
Például, ha szereted a kisbabákat - gyűlölnöd kell az abortuszt, ha szereted a családodat - gyűlölnöd kell a válást, stb. Ha szereted Istent, gyűlölnöd kell a bűnt.

Befogadni a hívő homoszexuálisokat a gyülekezeteinkbe?
Pál apostol óvja a korintusiakat attól, hogy egyáltalán szóba álljanak azokkal, akik hívő létükre paráznák, és felsorol egy hosszú bűnlistát, amit most nem írok le. 1Kor. 5: 9-13. A homoszexualitás a paráznaságnak az egyik megnyílvánulása, és bőven bele esik a felsorolt listába. Igen, be kell fogadni őket, ha a biblikus megtérést követte a hit és a megtérés gyümölcse. Amig ez nem valósult meg, addig ha szóba is állunk az ilyen emberekkel, csak a lelkük állapotáról és a megtérés biblikus útjáról kell beszélni velük.

Olyan sok energiát fektetnek gyülekezetek arra, hogy az evangélium kulturálisan kompatibilis legyen, más szóval úgy elmondani a jó hírt, hogy ne legyen sértő, és pozitívan hasson. Ezt csak úgy lehet elérni, ha kiveszed az evangéliumból a botrányos részt, a bűn kérdését és Jézus Krisztus kereszthalálát.
Igyekeznek továbbá úgymond kulturális hidakat építeni a gyülekezet és a világ között, hogy az emberek ne gondolják, hogy a hívők szűklátókörűek. Kulturális hidat építeni, egy ködös fogalom, ami arról szól, hogy beengedjük a világ szellemét a gyülekezetbe, mert azt gondoljuk, hogy így relevánsabb az üzenetünk és így több lelket nyerhetünk meg Krisztusnak. És nem értjük meg, hogy a gyülekezet pontosan akkor tud nagy hatást gyakorolni a világra, ha gyökeresen más, mint a világ, és ha felvállalja a kereszt botrányát. A keresztyén gyülekezet akkor van a helyén ha meg meri mondani egy önmagát hívőnek tekintő homoszexuálisnak, hogy önámításban él amikor azt gondolja, nem tehet róla, hogy ő férfiparázna, és az Úr elfogadja őt így is.
Mi szeretünk mindenkit integrálni, mindenki felé szolgálni, mindenkit megtéríteni és meggyőzni arról, hogy ha megtette azt a néhány szükséges lépést amit megosztottunk vele, akkor ő már megtért. Ne győzz meg senkit a megtérése felől, csak mondd el neki, hogyan kell megtérni. Hagyd, hogy a Szentlélek mondja meg neki, hogy megtért. Ne te mond meg neki, hogy meg van térve!

4 comments:

sanci said...

Örülök a ragaszkodásnak Isten igéjéhez. Az utolsó bekezdéshez lenne egy kérdésem.

Mi van, ha valaki "nem tud megtérni"? Ismerek valakit, aki már többször megbánta a bűneit, és hívta be Jézust az életébe, de semmi sem változott, ő meg az öngyilkosság határán van, mert ha így is, úgy is a pokolra jut, akkor minek szenvedni még itt a Földön... Arra magamtól is rájöttem, hogy nincs jogom azt mondani neki, hogy örök életed van, bár sokan jönnek a vonatos hasonlattal, miszerint a tények függetlenek az érzelmektől, a mozdony önállóan is működőképes vagonok nélkül, és Jézus mondta, hogy aki hisz benne, annak örök élete _VAN_.

Köszönettel egy székely...

Unknown said...

nagyon jo post, koszonom

Anonymous said...

Kedves Sanci!

Nem ismerem azt a személyt, akiről 1rsz. Így nehezebb hozzászólni.
Azt tapasztaltam, hogy ritkán fordul elő, hogy valaki nem tud megtérni. Az igazság inkább az, hogy nem akar megtérni. A sikertelen megtérések mögött, általában meghúzódik valami számításféle. Kálvin gondolata - az emberi szív egy fáradhatatlan bálvány gyártó műhely. Az ádámi természet mindent elkövet, hogy ne kelljen feladni a régit, vagy legalább lehessen megtartani valamit a régiből. Csalárdabb a szív mindennél. Kicsoda ismerheti azt? - mondja Jeremiás próféta.
A megtérés ott kezdődik, amikor a Szentlélek eljuttatja a bűnöst arra az állapotra, amelyben azt a bűnt, amit régen szeretett, mostmár utálja és egyetért Isten Igéjével abban, hogy az útálatos az Isten előtt. Amig ez a felismerés nem születik meg a szívben, addig csak színlelt megtéréseket tudunk produkálni.
Ha lehetőségem nyílna rá, én elbeszélgetnék az illetővel. Elmondanám neki az evangéliumot részletesen. Mi történt a kereszten, miért kellett Krisztusnak szenvednie. Beszélnék neki a bűn nyomorúságáról és a következményeiről. Elmondanám Isten szándékát az emberrel. Bemutatnám neki Isten drága ígéreteit, és a bűnnel szembeni ítéletét. Imádkoznék az illetővel, lehetőséget adnék neki, hogy megvallja tételesen a bűneit, hiszen konkrétan követte el azokat, és nem általánosan. Lehetőséget adnék továbbá arra is, hogy tegyen fel kérdéseket, amikre megkeresném a bibliai választ számára. És rábíznám a Szentlélek Istenre a többit.
Az, hogy valaki valóban nem tud megtérni, ritkán fordul elő, de nem kizárt. Vannak emberek, akik okkult háttérrel rendelkezve érkeznek a Szentlélek hatókörébe. Megértik az evangéliumot, de nem tudnak megtéréssel és hittel válaszolni. Ilyenkor jól jön egy tapasztalt, átadott életű testvér segítsége. Jakab apostol levelében olvassuk. Valljátok meg bűneiteket egymásnak, hogy meggyógyuljatok.
Ha teheted, segíts az ismerősödnek, vagy vidd olyan testvérekhez, akik tudnak segíteni. A Szentlélek kész felhasználni azokat, akiknek a szívében ég a lélekmentés szolgálata.
Testvéri szeretettel,
Lukács János.

Unknown said...

Sajnos a mai radio müsorok keszitöi is csak szakmailag vannak felkeszülve a munkara, ök a kenyelmes technikai reszet latjak a dolognak. A homoszexualisak sokan vannak, halgatosag pedig kell, a szam fontos. A HOMOSEXUALISAK KERNEK MINDEN FELET MAGUKNAK MERT EZ AZ ERDEKÜK: JOGOK, JOGOK, de mivel nincsennek megterve lelki latasuk sem lehet,es ezaltal nem fogjak fel ,hogy abszurdum amit akarnak. ugyan akkor Isten szempontjabol nezve gondolom ez fontos mert ameddig a mi körünkben csoportjainkban GYÜLEKEZETEINKBEN szeretnenek tartozni van lehetösegünk EVANGELIZALNI. Anelkül hogy tudnak azaltal hogy el akarjak velünk ismertetni a letjogosultsagukat es mivel nincsennek ök maguk meggyözödve felölle, ketsegbe vonjak sajat maguk. AKI BIZTOS A DOLGABAN AZT NEM ERDEKLI ; MAS VELEMENYE.