Saturday, November 7, 2009

Ó, Uram, Uram, te tudod!

Az ÚR megragadott engem; elvitt engem az ÚR lélek által, és letett egy völgyben. Tele volt az csontokkal. Végigvezetett köztük körös-körül, és láttam, hogy nagyon sok csont volt a völgyben, és már nagyon szárazak voltak. Megkérdezte tőlem: Emberfia! Életre kelnek-e még ezek a csontok? Én így feleltem: Ó, Uram, URam, te tudod!
Ezékiel 37: 1-3.

A lelkipásztori, igehirdetői szolgálat egy lehetetlen szolgálat. Minden alkalommal, amikor emberek elé állsz, egy száraz csontokkal teli völgyben találod magad. A hallgatóságban vannak Istentől eltávolodott, reményvesztett emberek, akik úgy gondolják, hogy nekik végük van, az ő problémájukra úgy s’incsen megoldás. Ugyan ki tudna helyre hozni egy ennyire elrontott életet, egy ennyire romokban heverő házasságot, egy ennyire halott gondolkodást, egy ennyire visszaeső, kudarcot vallott embert, stb.
Ezért mondom, hogy a mi szolgálatunk olyan képtelenség, mint a semmiből világegyetemet előhívni, mint a negyednapos halottat feltámasztasni. Itt újjáteremtő erőre van szükség, ahhoz, hogy valami változzon.
Ott űlök a szállodaszobámban és a szemem megakad egy a parkettán heverő dehidratált, száraz legyen. Arra gondoltam, ha száz lelkipásztortársammal összefognánk, összeadnánk a sok-sok tapasztalatunkat, tálentumainkat, igeismeretünket, lelkiajándékainkat, inteligenciánkat, tehetségünket, kreativitásunkat – és megpróbálnánk így rávenni a száraz legyet, hogy ismét repüljön – mind a százan csődöt mondanánk.
Kedves lelkipásztor testvérek, szembe kell néznünk a ténnyekkel. Mi nem tudunk száraz csontokat eleveníteni. Néha hallok lelkes beszámolókat arról, hogy nem hívő barátkozókkal milyen jó lelki beszélgetéseket folytatott XY lelkipásztor. Ezzel, mintha csak azt sugallná, hogy már majdnem sikerült felébreszteni a száraz csontokat. Csupán még néhány ilyen beszélgetésre lesz szükség, és kész a siker.
Ezékiel egy tömegsír előtt áll. Isten lelke vitte oda, és bemutatta neki a nép lelkiállapotát. Aztán megkérdi Ezékielt: Emberfia! Életre kellnek-e még ezek a száraz csontok?
Ezékiel válasza: Ó, Uram, Uram te tudod!
Ezékiel nem buta próféta. Tudja, hogy ez a kérdés meghaladja a képességeit.
Nem kezd el lelkesen nekilátni a feladatnak. Nem mondja azt, Uram már van is egy ötletem. Kidolgoztam egy jó stratégiát. Előszöris készítek egy felmérést arról, hogy melyik csontváz mennyire száraz. Csoportokba osztom őket, és főleg azokra igyekszek koncentrálni, amelyek nem annyira szárazak, amelyeknél több esélyt látok az életrekeléshez...
Ezékiel ezt mondja: Uram, ha engem kérdezel, nekem erre nincsen válaszom. Ha azt kérdezed, hogy lehet ezeket életre kellteni: - ezeket a belül halottakat, ezt a halott házasságot, ezt a halott mentalitást, vagy bármit, ami ennyire halott... nos, Uram, ezt csak te tudod, mert nekem erre a kérdésre nincs válaszom. Én csak azt tudom, hogy van egy mindenható Isten, élet és halál felett Úr, aki rendelkezik minden élettel - és azt is tudom, hogy az nem én vagyok. Uram, Uram te tudod!
Felvetődik a kérdés: - Ha emberileg ennyire lehetetlen feladat a száraz csontok megelevenítése, akkor Isten miért veszi maga mellé Ezékielt? Mit akar egy emberrel, ott a száraz csontok között?
Erre csak egy magyarázat lehetséges. Kegyelmesen használja az ezékieleket, de csak azokat, akik hajlandók néhány fontos dologban együttműködni Istennel. Például:
Ezékiel megragadható volt a Lélek által. Oda vihette az Isten és ott tehette le, ahol akarta.
Ezékiel Isten jelenlétében állt, ezért Isten szemszögéből látta a száraz csontokat és értelmezte azok állapotát.
Ezékiel tökéletesen tisztában volt a maga tehetetlenségével és a kihívás emberfeletti jellegével.
Ezékiel készen állt a prófétálásra, más szóval hűségesen közvetítette Isten üzenetét a száraz csontoknak.
Ezékiel készen állt a Lelket megszólítva, kösbenjárni a száraz csontokért.
Ez a néhány ezékieli mozdulat leírja a mindenkori igehirdető felelősségét.
Bár csak ezekben lenne hű minden szolgatárs.
A feladat többi része, azaz a teremtési rész, az már az Isten csodálatos beavatkozása, aminek a következtében a nagyon száraz csontok összeállnak, hús és bőr borítja be őket és élő lélek költözik beléjük, és talpra állnak és igen nagy sereg lesz belőlük.
Az ezékielek nem tudnak mindent, de van néhány dolog, amit tudnak. Azt a néhány dolgot tegyék hűségesen! Aztán engedjék a Lelket, tenni a saját dolgát!

5 comments:

Papp Lászlo said...

Kedves János .
Örülök, hogy a Félix-i talákozón szeméjesen is megismertelek és örülök e tartalmas bejegyzésnek.
Van úgynevezett "teologia",ami azt probálja megértetni ,hogy bizonyos dolgok mennyire sikeres pásztorokká tehetnek minket, (tanulas, szervezokeppesseg, stb), nagyon nehéz elfogadni sokszor azt a valoságot ami Ezékiellel is történt... Uram te tudod, mert úgy gondoljuk mi már mindent tudunk,adodik egy hejzet és zsebből rántjuk elő a megoldást mert mi már tudjuk,talán több csont kelne életre , ha alázattal es könnyek közt elmondanánk:Uram én nem tudom.

Sok áldást kivánok szolgálatodra
Papp Lászlo, Berettyoszéplak.

Anonymous said...

Kedves László!

Köszönöm a kommentet.
Ha emberi eszközökkel csolgatunk valakit a gyülekezetbe, és juttatunk el a bemerítésig, úgy emberi eszközökkel és módszerekkel kell megtartanunk az illetőt a gyülekezetben.
Ha a Szentlélek munkáját felváltjuk emberi módszerekkel, akkor legfeljebb egy jól szervezett közösséget tudunk létrehozni, de élet nem lesz benne.
Sok ilyen van ma a Magyar Baptista Világszövetség gyülekezeteiben.
Mivel nincs jelen a Szentlélek tüze, muszály valamilyen idegen tűzzel fenntartani a lelkesedést és az érzelmi hatást, de az igazi életváltozás, amit hívhatunk ébredésnek is, az elmarad.
Bár csak könyörülne rajtunk az Úr, és meglátogatna bennünket, hogy megszégyenüljön minden emberi módszer és erőlködés, és látható legyen az Ő dicsősége.
Testvéred az Úrban,
Lukács János.

Ria said...

Kedves Janos testver!
Amit Nadab es Abihu, Aron fiai tettek,az halalt hozott a szamukra.Ezert azt gondolom, eletveszelyes idegen tuzzel jatszani,eppen emiatt nem MUSZALY azzal fenntartani a lelkesedest es az erzelmi hatast,foleg ha az raadasul nem is eredmenyezne eletvaltozast.Eppen te irod azt,hogy:"Mivel nincs jelen a Szentlelek tuze...de elet nem lesz benne".Ha Isten nem akarja adni az O tuzet,(es O tudja,hogy miert nem akarja)milyen alapon akarjuk azt mi megtenni helyette?Istennek nincs szuksege a mi besegitesunkre.Amit el akar vegezni ennelkul is elvegzi."En munkalom az akarast es a veghezvitelt is."-mondja az Ur.Ha a mag rossz foldbe esett,hiaba ontozgetjuk nem fog kikelni. Akiket pedig emberi trukokkel akarunk becsalogatni es ugyanigy megtartani a gyulekezetbe,az bizony nem Krisztus teste lesz,hanem egy vilagi klub marad,...nekunk ui.nem Laodiceat kell epitenunk,hanem szellemi hazza,szent papsagga kell epulnunk.Punkosdkor kitoltetett a Szentlelek, kettos tuzes nyelvek formajaban.Az ettol idegen tuz csakis a satantol valo,...mi kozossege lehet ezzel egy gyulekezetnek,megha csak keves buza is ul a sok konkoly kozott?"Ugy gondolom,azert ne mindenaron!Az Ur pedig minden napon szaporitja vala a gyulekezetet az udvozulokkel"Apcsel2;47.Igy hat nyugodtan bizhatjuk az Urra az utainkat.Mindezt oszinte szeretetbol mondtam el latva aggodasodat a gyulekezetert. Isten aldasat kivanom tovabbi munkalkodasodra testveri udvozlettel,Maria Kasaroczky.

Anonymous said...

jo kezdet

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.